Pavaje,dale si montaj borduri
Prin pavare se intelege o serie de straturi de materiale diverse ,suprapuse pe terenul natural pentru a realiza o structura rezistenta destinata diferitelor necesitati(pavaj destinat traficului pietonal,traficului auto sau traficului greu) ,drenarea apelor pluviale prin intermediul rigolelor si infrumusetarea curtilor interioare ,gradinilor,trotuarelor,parcurilor.
Pavelele in comparatie cu alte materiale prezinta o serie de avantaje :in cazul interventiilor subterane se poate demonta si reface deoarece este montat pe strat de nisip;pavelele autoblocante ofera o stabilitate foarte buna fiind foarte rezistente si la trafic greu;pavelele au o foarte mare rezistenta la ciclurile de inghet-dezghet ,vara calduri excesive si iarna temperaturi negative si deasemenea datorita rosturilor dintre pavele dreneaza eficient apa si nu apar crapaturi in comparatie cu pavajele din beton.
Alegerea grosimii optime a pavajului depinde de solicitarea suprafetei pavate astfel;- pentru suprafetele destinate traficului pietonal si autoturismelor pana la 3,5 tone recomandam o grosime a pavajului de 6 cm; pentru suprafetele pe care circula camioane grele peste 3,5 tone este necesar un pavaj de cel putin 8 cm grosime.Fundatia are o foarte mare importanta si trebuie executata conform normelor in functie de destinatia finala avand grosimea intre 20 si 50 cm.
INSTRUCTIUNI PENTRU MONTAREA PAVELELOR
1. In zona ce urmeaza a fi pavata se inlatura daca este cazul un strat de pamant cuprins intre 25 si 50 cm(grosimea pavajului+patul de nisip 40 mm+stratul portant in functie de destinatie),se va crea si panta pentru drenarea apei.
2.Peste suprafata decopertata se aseaza stratul de baza (piatra sparta ,balast granulatie 0-63mm,sau beton) in functie de specificatia proiectantului si de utilizarea zonei pavate.Suprafata pavata trebuie sa aiba o panta de 1-2%;pietrisul se compacteaza in straturi succesive de 10 cm cu placa vibrocompactoare.
3.Pentru realizarea patului de pavaj peste pietrisul compactat sau peste stratul de beton se aseaza un strat de nisip 2-4mm cu grosimea de 3-5 mm.Stratul de nisip trebuie sa fie perfect neted fara urme,pentru nivelarea acestuia utilizandu-se tevi profilate si un dreptar.
4.Montarea pavelelor pe patul de nisip se face prin simpla asezare a acestora in configuratia dorita ,incepand intotdeauna dintr-un colt cu unghi drept si paralele cu bordura pentru a evita operatiunile de taiere.Intre elementele de pavaj trebuie sa ramana rosturi de minim 2-3mm pentru umplerea ulterioara cu nisip.
5.Dupa terminarea montarii pietrelor de pavaj si taierea colturilor in rosturi se va presara nisip fin uscat(0-2mm) numai peste suprafetele uscate dupa care se va matura surplusul si va incepe compactarea cu placa vibranta cu piesa de prelungire din cauciuc pentru a evita deteriorarea pavajelor.Dupa compactare se va uda suprafata si se va acoperi din nou cu nisip pana cand rosturile vor fi complet umplute.
Montarea pavajelor pentru suprafetele cu verdeata (pavaje eco ,grila ,etc) nu se va compacta iar golurile vor fi umplute cu pamant fertil sau cu un amestec de nisip si humus si va fi insamantat cu soiuri corespunzatoare de iarba.
Montajul dalelor este identic ca si montajul pavelelor cu diferenta ca in cazul dalelor de mari dimensiuni si a celor cu muchii vii recomandam ca stratul suport sa fie din beton iar in locul stratului de nisip sa fie un mortar (ciment+nisip) in grosime de 3 cm lasand intre ele rosturi de 8-10 mm.
Montajul bordurilor se face in functie de destinatia finala ,stratul suport si grosimea bordurii ,de regula fundatia depasind cu 15 cm grosimea acesteia pentru a putea fi incastrata acoperindu-se cu material in spate de regula pana la jumatatea bordurii pentru a putea prelua tensiunile dinspre zona pavata.Bordurile pot fi montate fara rosturi sau cu rosturi umplute cu mortar.